niedziela, 26 lutego 2017

Burgery buraczano-fasolowe


Przepis składa się z 2 części: bułeczki do burgerów (zawierają mleko, jajko i gluten) i burgery buraczano-fasolowe (nie zawierają glutenu, jajek ani mleka).



Składniki na bułeczki do burgerów (około 6 szt):
  • 2,5 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1 łyżeczka cukru (dla drożdży)
  • 1 saszetka (7g) suszonych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 50g masła
  • 1 jajko (do posmarowania bułek)
  • sezam (do posypania)
Przygotuj wcześniej:
Mąkę przesiej do dużej miski. Mleko podgrzej i rozpuść w nim masło, następnie zostaw do ostygnięcia.

Gotowanie:
Do miski z mąką przełóż cukier, drożdże i wlej mleko z masłem. Wyrób dobrze ciasto. Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Ponownie zagnieć ciasto i podziel na 6 części lub więcej jeśli robisz mniejsze bułeczki. Uformuj bułki i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz około 25-30 minut aż się zrumienią. Zostaw do ostygnięcia.

Przepis inspirowany książką: Pieczywa siostry Marii.

Składniki na burgery buraczano-fasolowe:
  • 1/2 szklanki czerwonej fasoli (użyłam fasoli żurawinowej, ale nada się każda ciemna fasola)
  • 1 burak
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz (dla dorosłych)
  • gałka muszkatołowa, czubrica zielona
  • olej kokosowy rafinowany
Przygotuj wcześniej:
Fasolę namocz na noc w wodzie, odcedź i zalej świeżą wodą, ugotuj do miękkości, ostudź. Buraka ugotuj w mundurku, ostudź, obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

Gotowanie:
Buraka i fasolę zblenduj lub zmiel. Dodaj czosnek, cebulę i przyprawy. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Wilgotnymi dłońmi formuj burgery. Smaż na patelni lekko wysmarowanej tłuszczem z obu stron.
Burgery buraczane-fasolowe można też podać jako samodzielne placki. Jeśli nie wykorzystasz całej masy buraczanej to można ją też wykorzystać jako pastę do kanapek.

Przepis inspirowany książką: Pyszne dania ze strączków.

Burgery przybierz sałatą i dipem czosnkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz