Przepis składa się z 2 części: bułeczki do burgerów (zawierają mleko, jajko i gluten) i burgery buraczano-fasolowe (nie zawierają glutenu, jajek ani mleka).
Składniki na bułeczki do burgerów (około 6 szt):
- 2,5 szklanki mąki pszennej typ 650
- 1 łyżeczka cukru (dla drożdży)
- 1 saszetka (7g) suszonych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 50g masła
- 1 jajko (do posmarowania bułek)
- sezam (do posypania)
Mąkę przesiej do dużej miski. Mleko podgrzej i rozpuść w nim masło, następnie zostaw do ostygnięcia.
Gotowanie:
Do miski z mąką przełóż cukier, drożdże i wlej mleko z masłem. Wyrób dobrze ciasto. Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Ponownie zagnieć ciasto i podziel na 6 części lub więcej jeśli robisz mniejsze bułeczki. Uformuj bułki i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz około 25-30 minut aż się zrumienią. Zostaw do ostygnięcia.
Przepis inspirowany książką: Pieczywa siostry Marii.
Składniki na burgery buraczano-fasolowe:
- 1/2 szklanki czerwonej fasoli (użyłam fasoli żurawinowej, ale nada się każda ciemna fasola)
- 1 burak
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz (dla dorosłych)
- gałka muszkatołowa, czubrica zielona
- olej kokosowy rafinowany
Fasolę namocz na noc w wodzie, odcedź i zalej świeżą wodą, ugotuj do miękkości, ostudź. Buraka ugotuj w mundurku, ostudź, obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Gotowanie:
Buraka i fasolę zblenduj lub zmiel. Dodaj czosnek, cebulę i przyprawy. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Wilgotnymi dłońmi formuj burgery. Smaż na patelni lekko wysmarowanej tłuszczem z obu stron.
Burgery buraczane-fasolowe można też podać jako samodzielne placki. Jeśli nie wykorzystasz całej masy buraczanej to można ją też wykorzystać jako pastę do kanapek.
Przepis inspirowany książką: Pyszne dania ze strączków.
Burgery przybierz sałatą i dipem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz