poniedziałek, 13 lutego 2017

Kapuśniak z kiszonej kapusty


Składniki:
  • 500g kiszonej kapusty
  • 1-1,5 l bulionu lub wody
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 4 - 5 ziemniaków
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz (dla dorosłych)
  • czubrica zielona
Przygotuj wcześniej:
Warzywa obierz. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekaj. Pora pokrój w talarki lub półtalarki. Ziemniaki pokrój w kostkę i sparz. Kapustę posiekaj i przepłucz z nadmiaru soli. Bulion zagotuj.

Gotowanie:
Przepłukaną kapustę zalej świeżą wodą i ugotuj. W dużym garnku zeszklij cebule na maśle, zalej gorącym bulionem i dodaj pozostałe warzywa - gotuj około 20 minut do miękkości warzyw. Do garnka dodaj kapustę wraz z wodą, w której się gotowała. Pogotuj jeszcze chwilę zupę i dopraw do smaku. Zupę można zblendować.

Przepis inspirowany książką: 113 dań siostry Anastazji. Potrawy jarskie i ryby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz