Składniki:
- 500g kiszonej kapusty
- 1-1,5 l bulionu lub wody
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1 cebula
- 4 - 5 ziemniaków
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól, pieprz (dla dorosłych)
- czubrica zielona
Warzywa obierz. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekaj. Pora pokrój w talarki lub półtalarki. Ziemniaki pokrój w kostkę i sparz. Kapustę posiekaj i przepłucz z nadmiaru soli. Bulion zagotuj.
Gotowanie:
Przepłukaną kapustę zalej świeżą wodą i ugotuj. W dużym garnku zeszklij cebule na maśle, zalej gorącym bulionem i dodaj pozostałe warzywa - gotuj około 20 minut do miękkości warzyw. Do garnka dodaj kapustę wraz z wodą, w której się gotowała. Pogotuj jeszcze chwilę zupę i dopraw do smaku. Zupę można zblendować.
Przepis inspirowany książką: 113 dań siostry Anastazji. Potrawy jarskie i ryby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz