poniedziałek, 6 lutego 2017

Zupa z orkiszu i marchewki




Składniki:
  • 1l bulionu
  • 1 cebula
  • 100g kaszy orkiszowej
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju kokosowego rafinowanego
  • natka pietruszki (świeżej lub mrożonej)
  • sól, pieprz (dla dorosłych), czubrica zielona (dla dzieci)

Przygotuj wcześniej:
Zagotuj bulion. Obierz i pokrój cebulę. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w słupki. Pietruszkę posiekaj.

Gotowanie:
Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę. Dodaj kaszę i przesmaż. Wlej gorący bulion i zagotuj. Dodaj marchew i zagotuj. Gotuj pod przykryciem 15 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj pietruszkę i przyprawy.

Przepis inspirowany książką: Szybkie dania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz