Składniki:
- 1l bulionu
- 1 cebula
- 100g kaszy orkiszowej
- 2 marchewki
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju kokosowego rafinowanego
- natka pietruszki (świeżej lub mrożonej)
- sól, pieprz (dla dorosłych), czubrica zielona (dla dzieci)
Przygotuj wcześniej:
Zagotuj bulion. Obierz i pokrój cebulę. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w słupki. Pietruszkę posiekaj.
Gotowanie:
Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę. Dodaj kaszę i przesmaż. Wlej gorący bulion i zagotuj. Dodaj marchew i zagotuj. Gotuj pod przykryciem 15 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj pietruszkę i przyprawy.
Przepis inspirowany książką: Szybkie dania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz