- 300g wątróbki z indyka
- 1 skrzydło indyka z rosołu
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól (dla dorosłych)
- pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa
- olej kokosowy rafinowany
Przygotuj wcześniej:
Wątróbkę umyj, osusz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Mięso ze skrzydła oddziel od kości i chrząstek.
Gotowanie:
Na jednej patelni podsmaż wątróbkę na oleju kokosowym - odstaw do ostygnięcia. Na drugiej patelni na maśle podsmaż warzywa. Podlej wodą i duś pod przykryciem do miękkości - odstaw do ostygnięcia. Mięso, wątróbkę i warzywa razem z przyprawami dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa. Można też zblendować na gładką masę. Przełożyć do miseczki i schłodzić w lodówce. Ja najbardziej lubię taki pasztet na kanapce z kiszonym ogórkiem.
Przepis inspirowany książką: Tanie gotowanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz