poniedziałek, 13 lutego 2017

Pasztet z indyka




Składniki:
  • 300g wątróbki z indyka
  • 1 skrzydło indyka z rosołu
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól (dla dorosłych)
  • pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa
  • olej kokosowy rafinowany

Przygotuj wcześniej:
Wątróbkę umyj, osusz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Mięso ze skrzydła oddziel od kości i chrząstek.

Gotowanie:
Na jednej patelni podsmaż wątróbkę na oleju kokosowym - odstaw do ostygnięcia. Na drugiej patelni na maśle podsmaż warzywa. Podlej wodą i duś pod przykryciem do miękkości - odstaw do ostygnięcia. Mięso, wątróbkę i warzywa razem z przyprawami dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa. Można też zblendować na gładką masę. Przełożyć do miseczki i schłodzić w lodówce. Ja najbardziej lubię taki pasztet na kanapce z kiszonym ogórkiem.

Przepis inspirowany książką: Tanie gotowanie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz