czwartek, 23 lutego 2017

Karobowe naleśniki z musem bananowym



Składniki:
  • 2 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki wody gazowanej
  • około 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki karobu
  • olej kokosowy rafinowany
  • 0,5 kg jabłek
  • 0,5 kg bananów
  • sok z 1 cytryny

Przygotuj wcześniej:
Owoce obierz. Banany pokrój w kawałki i skrop cytryną. Jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach (szybciej się rozprażą).

Gotowanie:
Jabłka rozpraż z odrobiną wody, żeby się nie przypaliły. Do jabłek dodaj kawałki bananów i zblenduj. Dodaj sok cytrynowy do smaku. Masa powinna być konsystencji dżemu. Mus bananowy można przygotować dużo wcześniej, zapasteryzować (około 20 minut) i w razie potrzeby wyjmować gotowy słoiczek.
W misce zmiksuj mleko, jajka, olej rzepakowy, mąkę i karob. W razie potrzeby dodaj więcej mąki. Do gładkiej masy naleśnikowej dodaj po trochę gazowanej wody. Na patelni rozprowadź odrobinę oleju kokosowego i usmaż naleśniki.

Przepis na mus inspirowany książką: Marynaty i nalewki siostry Marii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz