Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 4 jajka
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżki wody gazowanej
- około 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki karobu
- olej kokosowy rafinowany
- 0,5 kg jabłek
- 0,5 kg bananów
- sok z 1 cytryny
Przygotuj wcześniej:
Owoce obierz. Banany pokrój w kawałki i skrop cytryną. Jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach (szybciej się rozprażą).
Gotowanie:
Jabłka rozpraż z odrobiną wody, żeby się nie przypaliły. Do jabłek dodaj kawałki bananów i zblenduj. Dodaj sok cytrynowy do smaku. Masa powinna być konsystencji dżemu. Mus bananowy można przygotować dużo wcześniej, zapasteryzować (około 20 minut) i w razie potrzeby wyjmować gotowy słoiczek.
W misce zmiksuj mleko, jajka, olej rzepakowy, mąkę i karob. W razie potrzeby dodaj więcej mąki. Do gładkiej masy naleśnikowej dodaj po trochę gazowanej wody. Na patelni rozprowadź odrobinę oleju kokosowego i usmaż naleśniki.
Przepis na mus inspirowany książką: Marynaty i nalewki siostry Marii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz