Składniki:
- 1 l bulionu
- 6 ogórków kiszonych lub 0,5l przecieru ogórkowego
- 3 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany
- 100g kaszy gryczanej palonej lub białej
- koperek
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- pieprz czarny, czubrica zielona
Przygotuj wcześniej:
Zagotuj bulion. Marchew obierz, zetrzyj na tarce od dużych oczkach. Jeśli masz całe ogórki, to zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Gotowanie:
Do wrzącego bulionu wsyp marchew, ogórki, dodaj liście laurowe i ziele angielskie - gotuj około 15 minut. Dodaj kaszę i gotuj około 15 minut. Wymieszaj śmietanę z czosnkiem i przyprawami. Powoli dodawaj zupę do śmietany, żeby się zagrzała. Ogrzaną śmietanę wlej do zupy i zagotuj.
Przepis inspirowany książką: Dania z kaszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz