poniedziałek, 13 lutego 2017

Zupa ogórkowa z kaszą gryczaną


Składniki:
  • 1 l bulionu
  • 6 ogórków kiszonych lub 0,5l przecieru ogórkowego
  • 3 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany
  • 100g kaszy gryczanej palonej lub białej
  • koperek
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • pieprz czarny, czubrica zielona

Przygotuj wcześniej:
Zagotuj bulion. Marchew obierz, zetrzyj na tarce od dużych oczkach. Jeśli masz całe ogórki, to zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

Gotowanie:
Do wrzącego bulionu wsyp marchew, ogórki, dodaj liście laurowe i ziele angielskie - gotuj około 15 minut. Dodaj kaszę i gotuj około 15 minut. Wymieszaj śmietanę z czosnkiem i przyprawami. Powoli dodawaj zupę do śmietany, żeby się zagrzała. Ogrzaną śmietanę wlej do zupy i zagotuj.

Przepis inspirowany książką: Dania z kaszy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz