Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 2 płaskie łyżeczki cukru (dla drożdży)
- 10g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki suszonej pietruszki
- 2 łyżeczki suszonego koperku
- 2 łyżeczki suszonej kolendry
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jajko
Przygotuj wcześniej:
Przesiej mąkę do dużej miski. Podgrzej mleko.
Przygotuj zaczyn:
Do ciepłego mleka wsyp łyżkę mąki, pokruszone drożdże i cukier. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 10-15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Krótką keksówkę wysmaruj tłuszczem i wysyp otrębami.
Do miski z mąką wsyp zioła, dodaj zaczyn, oliwę i jajko. Wyrabiaj ciasto aż będzie odchodzić od ręki. Przykryj miskę i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Ponownie zagnieć ciasto i przełóż do keksówki - odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Piecz w temperaturze 190 stopni C przez około godzinę aż się zrumieni. Drożdżówkę można potraktować jak chleb i zrobić z niej kanapki. Zamiast suszonych ziół można użyć świeżych, ale trzeba ich dać 2 razy więcej.
Przepis inspirowany książką: Pieczywa siostry Marii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz