piątek, 17 lutego 2017

Ziołowa drożdżówka śniadaniowa




Składniki:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 2 płaskie łyżeczki cukru (dla drożdży)
  • 10g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki suszonej pietruszki
  • 2 łyżeczki suszonego koperku
  • 2 łyżeczki suszonej kolendry
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko

Przygotuj wcześniej:
Przesiej mąkę do dużej miski. Podgrzej mleko.

Przygotuj zaczyn:
Do ciepłego mleka wsyp łyżkę mąki, pokruszone drożdże i cukier. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 10-15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Krótką keksówkę wysmaruj tłuszczem i wysyp otrębami.

Do miski z mąką wsyp zioła, dodaj zaczyn, oliwę i jajko. Wyrabiaj ciasto aż będzie odchodzić od ręki. Przykryj miskę i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Ponownie zagnieć ciasto i przełóż do keksówki - odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Piecz w temperaturze 190 stopni C przez około godzinę aż się zrumieni. Drożdżówkę można potraktować jak chleb i zrobić z niej kanapki. Zamiast suszonych ziół można użyć świeżych, ale trzeba ich dać 2 razy więcej.

Przepis inspirowany książką: Pieczywa siostry Marii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz