Składniki:
- 1,5 l bulionu
- 5 marchewek
- 2 pietruszki
- 1/2 małego selera lub 1/4 dużego
- 4 ziemniaki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 żółtko
- sól, pieprz (dla dorosłych), czubrica zielona
Warzywa obierz. Marchew, pietruszki i seler zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w kostkę. Ziemniaki pokrój w kostkę i sparz. Bulion zagotuj.
Gotowanie:
Do wrzącego bulionu wrzuć warzywa. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 minut, aż ziemniaki się ugotują. W mleko roztrzep żółtko i dolewaj po trochę zupy, żeby się zagrzało. Ogrzane mleko wlej do zupy. Dopraw do smaku, udekoruj zieleniną. Zupę można zblendować na gładko.
Przepis inspirowane książką: Zupy siostry Marii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz