niedziela, 26 lutego 2017

Zupa marchwiowa




Składniki:
  • 1,5 l bulionu
  • 5 marchewek
  • 2 pietruszki
  • 1/2 małego selera lub 1/4 dużego
  • 4 ziemniaki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 żółtko
  • sól, pieprz (dla dorosłych), czubrica zielona
Przygotuj wcześniej:
Warzywa obierz. Marchew, pietruszki i seler zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w kostkę. Ziemniaki pokrój w kostkę i sparz. Bulion zagotuj.

Gotowanie:
Do wrzącego bulionu wrzuć warzywa. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 minut, aż ziemniaki się ugotują. W mleko roztrzep żółtko i dolewaj po trochę zupy, żeby się zagrzało. Ogrzane mleko wlej do zupy. Dopraw do smaku, udekoruj zieleniną. Zupę można zblendować na gładko.

Przepis inspirowane książką: Zupy siostry Marii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz