czwartek, 23 lutego 2017

Zupa ziemniaczana z indykiem




Składniki:
  • 1,5 l bulionu
  • 300g piersi z indyka
  • 600g ziemniaków
  • 1/4 szklanki białej fasoli
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka oleju kokosowego rafinowanego
  • sól, pieprz (dla dorosłych), przyprawa węgierska
  • natka pietruszki

Przygotuj wcześniej:
Fasolę namocz na noc, odcedź, zalej świeżą wodą i ugotuj. Bulion zagotuj. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i sparz. Mięso pokrój w kostkę. Paprykę oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

Gotowanie:
W garnku rozgrzej olej. Podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj mięso i obie papryki i podsmaż. Podlej wodą i duś około 10 minut. Mięso zalej gorącym bulionem, dodaj koncentrat pomidorowy, ugotowaną fasolę i odcedzone ziemniaki. Gotuj jeszcze 20 minut. Dopraw do smaku i posyp posiekaną pietruszką. Zupę można zblendować.

Przepis inspirowany książką: Potrawy z ziemniaków siostry Marii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz