Składniki:
- 1,5 l bulionu
- 300g piersi z indyka
- 600g ziemniaków
- 1/4 szklanki białej fasoli
- 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka oleju kokosowego rafinowanego
- sól, pieprz (dla dorosłych), przyprawa węgierska
- natka pietruszki
Przygotuj wcześniej:
Fasolę namocz na noc, odcedź, zalej świeżą wodą i ugotuj. Bulion zagotuj. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i sparz. Mięso pokrój w kostkę. Paprykę oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Gotowanie:
W garnku rozgrzej olej. Podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj mięso i obie papryki i podsmaż. Podlej wodą i duś około 10 minut. Mięso zalej gorącym bulionem, dodaj koncentrat pomidorowy, ugotowaną fasolę i odcedzone ziemniaki. Gotuj jeszcze 20 minut. Dopraw do smaku i posyp posiekaną pietruszką. Zupę można zblendować.
Przepis inspirowany książką: Potrawy z ziemniaków siostry Marii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz