piątek, 17 lutego 2017

Kasza zapiekana z warzywami




Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jęczmienniej
  • 2 szklanki wody
  • 1/4 selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki słonecznika łuskanego
  • 1 szklanka zielonego groszku (może być mrożony)
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego rafinowanego
  • czubrica zielona

Przygotuj wcześniej:
Opłucz kaszę, wsyp do wrzątku (2 szklanki), zagotuj i gotuj na małym ogniu około 20 minut. Obierz warzywa. Seler zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Groszek ugotuj, ale nie całkiem na miękko. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem.

Gotowanie:
Ugotowaną kaszę, selera, cebulę, czosnek, słonecznik i podgotowany groszek wymieszaj i dopraw do smaku czubricą. Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego, lekko przygładź, na wierzch połóż wiórki masła lub oleju. Przykryj naczynie i włóż do piekarnika nagrzanego do 180stopni, zapiekaj około 30 minut.

Przepis inspirowany książką: Sałatki siostry Marii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz