Składniki:
- 1 szklanka kaszy jęczmienniej
- 2 szklanki wody
- 1/4 selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki słonecznika łuskanego
- 1 szklanka zielonego groszku (może być mrożony)
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego rafinowanego
- czubrica zielona
Przygotuj wcześniej:
Opłucz kaszę, wsyp do wrzątku (2 szklanki), zagotuj i gotuj na małym ogniu około 20 minut. Obierz warzywa. Seler zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Groszek ugotuj, ale nie całkiem na miękko. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem.
Gotowanie:
Ugotowaną kaszę, selera, cebulę, czosnek, słonecznik i podgotowany groszek wymieszaj i dopraw do smaku czubricą. Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego, lekko przygładź, na wierzch połóż wiórki masła lub oleju. Przykryj naczynie i włóż do piekarnika nagrzanego do 180stopni, zapiekaj około 30 minut.
Przepis inspirowany książką: Sałatki siostry Marii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz