piątek, 17 lutego 2017

Kurczak curry z jabłkiem




Składniki:
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 jabłko (takie, żeby się nie rozprażyło)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 marchewka
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 szklanka bulionu lub wody
  • czubrica zielona, pieprz kolorowy
  • olej kokosowy rafinowany
Przygotuj wcześniej:
Filety pokrój w kostkę i oprósz czubricą. Warzywa i jabłko obierz. Cebulę posiekaj. Marchew pokrój w słupki. Jabłko pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.

Gotowanie:
Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulkę. Dodaj marchewkę, a po chwili mięso i posyp curry. Smaż kilka minut, cały czas mieszaj. Wlej resztę soku z cytryny i bulion. Duś pod przykryciem około 10 minut. Dodaj jabłko i duś jeszcze około 5 minut. Doprawić do smaku. Gotowe danie można podać z kaszą lub ryżem.

Przepis inspirowany książką: Potrawy z drobiu siostry Marii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz