Składniki:
- 250g makaronu, użyłam rurek
- 200g żółtego sera
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka suszonej bazylii lub 2 łyżki świeżej
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 słoik pokrojonych pomidorów (domowy zamiennik pomidorów z puszki)
- sól, pieprz (dla dorosłych), przyprawa bolońska
Przygotuj wcześniej:
Makaron ugotuj al dente. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Pomidory możesz zblendować, żeby sos był gładki. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem.
Gotowanie:
Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj pomidory, połowę bazylii i przyprawy. Gotuj około 10 minut na małym ogniu i mieszaj co jakiś czas. Sos, makaron i ser podziel na 3 części. W naczyniu żaroodpornym układaj kolejno warstwami: sos, makaron i ser do wyczerpania składników. Wierzch zapiekanki posyp bułką tartą, bazylią i wiórkami masła. Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 190 stopni C przez około 30 minut.
Makaron można też podać z sosem bez zapiekania.
Przepis inspirowany książką: Kuchnia wegetariańska.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz