Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej chlebowej
- 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
- 50g świeżych drożdży
- 1 szklanka łuskanego słonecznika
- 0,5 szklanki pestek dyni
- 0,5 szklanki siemienia lnianego
- 1 łyżka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli (można pominąć, ale chleb jednak powinien mieć lekko osolony smak)
Przygotuj wcześniej:
Mąkę przesiej do dużej miski. Do miski wsyp ziarna i płatki, wymieszaj. Długą keksówkę wysmaruj tłuszczem i wsyp mąką lub otrębami.
Gotowanie:
W osobnej misce wymieszaj 1l ciepłej wody z drożdżami, cukrem i solą - odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Zaczyn przełóż do miski z mąką i dodatkami, wyrób ciasto. Przełóż do długiej keksówki i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez około 1 godzinę.
Zwykle robię podwójną porcję chleba, a drugi bochenek zamrażam.
Przepis inspirowany książką: Chleb. Domowy wypiek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz