środa, 1 marca 2017

Górski chleb wieloziarnisty


Składniki:
  • 0,5 kg mąki pszennej chlebowej
  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
  • 50g świeżych drożdży
  • 1 szklanka łuskanego słonecznika
  • 0,5 szklanki pestek dyni
  • 0,5 szklanki siemienia lnianego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli (można pominąć, ale chleb jednak powinien mieć lekko osolony smak)

Przygotuj wcześniej:
Mąkę przesiej do dużej miski. Do miski wsyp ziarna i płatki, wymieszaj. Długą keksówkę wysmaruj tłuszczem i wsyp mąką lub otrębami.

Gotowanie:
W osobnej misce wymieszaj 1l ciepłej wody z drożdżami, cukrem i solą - odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Zaczyn przełóż do miski z mąką i dodatkami, wyrób ciasto. Przełóż do długiej keksówki i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez około 1 godzinę.
Zwykle robię podwójną porcję chleba, a drugi bochenek zamrażam.

Przepis inspirowany książką: Chleb. Domowy wypiek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz