Składniki:
- 2 l rosołu
- 1 marchewka z gotowania rosołu
- 1 pietruszka z gotowania rosołu
- 1/4 selera z gotowania rosołu
- 1 mały słoiczek lub 1/2 dużego słoiczka koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka śmietany
- natka pietruszki, bazylia, koperek, oregano
- sól, pieprz (dla dorosłych)
- ryż ugotowany na sypko lub makaron
Przygotuj wcześniej:
Ugotowane warzywa pokroić w kostkę.
Gotowanie:
Zagotuj bulion, dodaj pokrojone warzywa. W kubku rozmieszaj śmietanę z przyprawami. Dodawaj po łyżce gorącej zupy, aby śmietana się ogrzała. Rozmieszaną śmietanę wlej powoli do wrzącej zupy, wymieszaj i zagotuj. Podaj z ugotowanym ryżem lub makaronem. Zupę możesz zmiksować - dla dzieci łyżeczkowych. Dla dzieci BLW podaj płynną część zupy w kubeczku do popicia.
Przepis inspirowany książką: Rodzinne obiady siostry Marii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz