piątek, 10 lutego 2017

Zupa pomidorowa - BLW




Składniki:
  • 2 l rosołu
  • 1 marchewka z gotowania rosołu
  • 1 pietruszka z gotowania rosołu
  • 1/4 selera z gotowania rosołu
  • 1 mały słoiczek lub 1/2 dużego słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka śmietany
  • natka pietruszki, bazylia, koperek, oregano
  • sól, pieprz (dla dorosłych)
  • ryż ugotowany na sypko lub makaron

Przygotuj wcześniej:
Ugotowane warzywa pokroić w kostkę.

Gotowanie:
Zagotuj bulion, dodaj pokrojone warzywa. W kubku rozmieszaj śmietanę z przyprawami. Dodawaj po łyżce gorącej zupy, aby śmietana się ogrzała. Rozmieszaną śmietanę wlej powoli do wrzącej zupy, wymieszaj i zagotuj. Podaj z ugotowanym ryżem lub makaronem. Zupę możesz zmiksować - dla dzieci łyżeczkowych. Dla dzieci BLW podaj płynną część zupy w kubeczku do popicia.

Przepis inspirowany książką: Rodzinne obiady siostry Marii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz