Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 3 marchewki
- 1 por
- 1 pietruszka
- 1,5 szklanki ryżu (użyłam wietnamskiego, ale lepszy będzie basmati)
- około 1 l bulionu
- olej kokosowy rafinowany
- czubrica zielona
Warzywa obierz. Marchewki i pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Por pokrój w półtalarki. Filety pokrój w kostkę i oprósz przyprawą.
Gotowanie:
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso. W dużej misce wymieszaj warzywa z ryżem. Na spód garnka przełóż połowę mieszanki warzywno-ryżowej, następnie podsmażone mięso i przykryj drugą połową mieszanki. Przyklep warstwy, żeby były trochę bardziej zwarte. Podlej bulionem do poziomu warzyw. Duś około godzinę na wolnym ogniu.
Przepis inspirowany książką: Przepisy na pyszne mięsa siostry Marii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz