piątek, 24 lutego 2017

Kurczak duszony z ryżem




Składniki:
  • 2 filety z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • 1,5 szklanki ryżu (użyłam wietnamskiego, ale lepszy będzie basmati)
  •  około 1 l bulionu
  • olej kokosowy rafinowany
  • czubrica zielona
Przygotuj wcześniej:
Warzywa obierz. Marchewki i pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Por pokrój w półtalarki. Filety pokrój w kostkę i oprósz przyprawą.

Gotowanie:
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso. W dużej misce wymieszaj warzywa z ryżem. Na spód garnka przełóż połowę mieszanki warzywno-ryżowej, następnie podsmażone mięso i przykryj drugą połową mieszanki. Przyklep warstwy, żeby były trochę bardziej zwarte. Podlej bulionem do poziomu warzyw. Duś około godzinę na wolnym ogniu.

Przepis inspirowany książką: Przepisy na pyszne mięsa siostry Marii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz