poniedziałek, 13 lutego 2017

Szybki chleb wieloziarnisty




Składniki:
  • 500g mąki pszennej chlebowej
  • 25g świeżych drożdży
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki łuskanego słonecznika
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki otrąb pszennych
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 500ml ciepłej wody

Przygotuj wcześniej:
Mąkę przesiej do miski. Wodę podgrzej do temperatury około 30-40 stopni C - przyjemnie ciepła, nie za gorąca. Drożdże pokrusz. Długą keksówkę wysmaruj masłem i wysyp otrębami.

Gotowanie:
Wszystkie suche składniki przełóż do dużej miski i wymieszaj. Z drożdży nie trzeba robić zaczynu, one zjedzą ten cukier, który dodajemy do ciasta. Wlej ciepłą wodę i wyrób ciasto, powinno być konsystencji gęstej śmietany. Miskę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Ponownie wyrób ciasto, głównie chodzi o spuszczenie powietrza. Przełóż/przelej do keksówki i znowu odstaw w ciepłe miejsce na około 30-40 minut do wyrośnięcia - nie trzeba przykrywać. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez około 1 godzinę na niższym poziomie, aż chleb się zrumieni. Po upieczeniu wyjmij z blaszki i zostaw do ostygnięcia. Zwykle robię od razu 2 porcje chleba i zamrażam drugi bochenek.

Przepis inspirowany książką: Chleb. Domowy wypiek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz