piątek, 10 lutego 2017

Placuszki ryżowe




Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu, może byś z poprzedniego dnia
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki świeża lub mrożona
  • sól, pieprz (dla dorosłych)
  • curry, czubrica zielona
  • olej kokosowy rafinowany do smażenia
Przygotuj wcześniej:
Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Posiekaj natkę pietruszki.

Gotowanie:
Do miski przełóż ryż, wsyp mąkę, wbij jajko, dodaj czosnek, pietruszkę i przyprawy. Dokładnie wszystko wymieszaj. Rozgrzej patelnię do naleśników, rozsmaruj na niej cienko tłuszcz. Usmaż placki na rumiany kolor z obu stron. Dla dzieci lepiej nakładać ciasto łyżeczka do herbaty, wtedy placki wychodzą małe i poręczne. Nam najlepiej smakują polane jogurtem naturalnym.

Przepis inspirowany książką: Tanie gotowanie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz