Składniki:
- 1 szklanka ugotowanego ryżu, może byś z poprzedniego dnia
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki świeża lub mrożona
- sól, pieprz (dla dorosłych)
- curry, czubrica zielona
- olej kokosowy rafinowany do smażenia
Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Posiekaj natkę pietruszki.
Gotowanie:
Do miski przełóż ryż, wsyp mąkę, wbij jajko, dodaj czosnek, pietruszkę i przyprawy. Dokładnie wszystko wymieszaj. Rozgrzej patelnię do naleśników, rozsmaruj na niej cienko tłuszcz. Usmaż placki na rumiany kolor z obu stron. Dla dzieci lepiej nakładać ciasto łyżeczka do herbaty, wtedy placki wychodzą małe i poręczne. Nam najlepiej smakują polane jogurtem naturalnym.
Przepis inspirowany książką: Tanie gotowanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz