Składniki:
- około 200g grubego makaronu, np. świderki
- 1/2 dużego lub 1 mały brokuł
- garść kiełków
- oliwa z oliwek lub masło
- sól, pieprz (dla dorosłych)
- czubrica zielona (dla dzieci)
- odrobina cukru
Przygotuj wcześniej:
Podziel brokuła na różyczki.
Gotowanie:
Zagotuj wrzątek, dodaj małą szczyptę cukru i wrzuć brokuły. Gotuj około 4-5 minut. Jeśli używasz masła, to roztop je. Ugotuj makaron. Makaron podaj z brokułami i polej stopionym masłem lub oliwą. Posyp przyprawami. Danie można podać już na początku rozszerzania diety.
Uwaga:
Cukier jest potrzebny, żeby nie pojawił się ten niemiły posmak gotowanych jarzyn, jeśli Ci to nie przeszkadza to nie musisz dawać cukru. Porcja jest minimalna i nie chodzi tu o słodzenie potrawy, a jedynie neutralizację nieprzyjemnego smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz