piątek, 10 lutego 2017

Makaron z brokułami




Składniki:
  • około 200g grubego makaronu, np. świderki
  • 1/2 dużego lub 1 mały brokuł
  • garść kiełków
  • oliwa z oliwek lub masło
  • sól, pieprz (dla dorosłych)
  • czubrica zielona (dla dzieci)
  • odrobina cukru

Przygotuj wcześniej: 
Podziel brokuła na różyczki.

Gotowanie:
Zagotuj wrzątek, dodaj małą szczyptę cukru i wrzuć brokuły. Gotuj około 4-5 minut. Jeśli używasz masła, to roztop je. Ugotuj makaron. Makaron podaj z brokułami i polej stopionym masłem lub oliwą. Posyp przyprawami. Danie można podać już na początku rozszerzania diety.

Uwaga:
Cukier jest potrzebny, żeby nie pojawił się ten niemiły posmak gotowanych jarzyn, jeśli Ci to nie przeszkadza to nie musisz dawać cukru. Porcja jest minimalna i nie chodzi tu o słodzenie potrawy, a jedynie neutralizację nieprzyjemnego smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz