Ciasto na pizzę (na 2 duże pizze)
Składniki:
Drożdże rozpuść w wodzie, dodaj cukier, sól i 2 łyżki mąki. Odstaw w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować (około 15 minut). Dodaj mąkę (wcześniej przesiej) i oliwę. Zagnieć elastyczne ciasto i odstaw do wyrośnięcia na około 40-50 minut. Zagnieć ponownie. Jeśli robisz klasyczną pizzę to ciasto podziel na 2 części (jedną zwykle mrozimy i wykorzystujemy później). Ciasto, które chcesz teraz wykorzystać odstaw do wyrośnięcia. Ponownie zagnieć. Jeśli robisz klasyczną pizzę, to rozciągnij ciasto na papierze do pieczenia rozłożonym na dużej blasze z piekarnika. Jeśli robisz pizzerinki to podziej ciasto na małe porcje i formuj małe koła. Odstaw na 15 minut do podrośnięcia. W tym czasie przygotuj dodatki.
Uwaga: moje pizzerinki przygotowałam z rozmrożonej części ciasta na pizzę.
Dodatki do moich pizzerinek z warzywami
Składniki:
Kurczaka pokrój w dużą kostkę, dodaj 1 łyżkę oliwy i przyprawę do kurczaka, wymieszaj i odstaw do lodówki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Paprykę pokrój w paski. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Gotowanie:
W kubku wymieszaj: koncentrat pomidorowy, 1 łyżkę oliwy, czosnek i przyprawę do pizzy - mamy szybki sos do pizzy. Na podrośnięte ciasto wyłóż po 1 łyżce sosu, ułóż dodatki i posyp startym serem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do około 200 stopni C aż ciasto będzie rumiane, a ser się spiecze.
Uwaga: Do pizzerinek można dodać dosłownie wszystko co macie pod ręką, ja miałam akurat kurczaka i trochę papryki, a w zamrażalniku szpinak i brokuła, więc to wylądowało na moich bułeczkach.
PS. Córka zajadała, aż miło.
Składniki:
- 500g mąki pszennej typ 650
- około 50g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru (dla drożdży)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól (można pominąć), domowe zioła prowansalskie
- 1 szklanka ciepłej wody
Drożdże rozpuść w wodzie, dodaj cukier, sól i 2 łyżki mąki. Odstaw w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować (około 15 minut). Dodaj mąkę (wcześniej przesiej) i oliwę. Zagnieć elastyczne ciasto i odstaw do wyrośnięcia na około 40-50 minut. Zagnieć ponownie. Jeśli robisz klasyczną pizzę to ciasto podziel na 2 części (jedną zwykle mrozimy i wykorzystujemy później). Ciasto, które chcesz teraz wykorzystać odstaw do wyrośnięcia. Ponownie zagnieć. Jeśli robisz klasyczną pizzę, to rozciągnij ciasto na papierze do pieczenia rozłożonym na dużej blasze z piekarnika. Jeśli robisz pizzerinki to podziej ciasto na małe porcje i formuj małe koła. Odstaw na 15 minut do podrośnięcia. W tym czasie przygotuj dodatki.
Uwaga: moje pizzerinki przygotowałam z rozmrożonej części ciasta na pizzę.
Dodatki do moich pizzerinek z warzywami
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- domowa przyprawa do pizzy
- domowa przyprawa do kurczaka
- szpinak (mrożony lub świeży)
- brokuł (mrożony lub świeży)
- kawałek papryki czerwonej
- około 100g sera żółtego
Kurczaka pokrój w dużą kostkę, dodaj 1 łyżkę oliwy i przyprawę do kurczaka, wymieszaj i odstaw do lodówki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Paprykę pokrój w paski. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Gotowanie:
W kubku wymieszaj: koncentrat pomidorowy, 1 łyżkę oliwy, czosnek i przyprawę do pizzy - mamy szybki sos do pizzy. Na podrośnięte ciasto wyłóż po 1 łyżce sosu, ułóż dodatki i posyp startym serem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do około 200 stopni C aż ciasto będzie rumiane, a ser się spiecze.
Uwaga: Do pizzerinek można dodać dosłownie wszystko co macie pod ręką, ja miałam akurat kurczaka i trochę papryki, a w zamrażalniku szpinak i brokuła, więc to wylądowało na moich bułeczkach.
PS. Córka zajadała, aż miło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz