Składniki:
- filety z kurczaka, ilość zależy od liczby chętnych na obiad
- ziemniaki, ilość jak powyżej
- domowa przyprawa do ziemniaków
- domowa przyprawa do kurczaka lub domowe zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek
- warzywa na sałatkę (tym razem: kiszona kapusta, jabłko, marchew, cebulka, można doprawić miodem)
Przygotuj wcześniej:
Obierz ziemniaki i pokrój w łódeczki. Kurczaka pokrój w paski, przypraw i polej oliwą, wymieszaj i ostaw do zamarynowania. Potrzebne będą 2 woreczki do zapiekania lub 2 części rękawa. Jeśli robisz surówkę z kiszonej kapusty, to obierz marchew, jabłko i cebulkę.
Gotowanie:
Piekarnik rozgrzej do około 190-200 stopni C. Do jednego worka włóż ziemniaki, dopraw je i polej oliwą. Do drugiego worka włóż zamarynowanego kurczaka. Na brytfance ułóż oba woreczki, zamknij je i wstaw do piekarnika na około 40 minut. W tym czasie przygotuj sałatkę: posiekaj kapustę, marchew zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach, cebulkę posiekaj, wszystkie składniki wymieszaj z łyżką oliwy.
Jeśli takie danie przygotowujesz w lecie to można zrobić dip czosnkowy (jogurt naturalny i czosnek) i podać z pokrojonymi pomidorami i sałatą.
Takie obiad przygotowuje najczęściej mąż, gdy moja propozycja dania wydaje mu się zbyt trudna, a przypada mu urzędowanie w kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz