Składniki:
- 200g mielonego białego sera
- 200g miękkiego masła
- 200g mąki pszennej
- owoce, mogą być mrożone lub konfitura (u nas były mrożone wiśnie bez pestek i domowa konfitura z jeżyn)
Przygotuj wcześniej:
Masło wyjmij z lodówki, żeby się ogrzało. Jeśli ser masz w klinku, to przepuść go kilka razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Mąkę przesiej.
Gotowanie:
Z mąki, sera i masła zagnieć elastyczne ciasto. Formuj niewielkie kulki, wałkuj i wykrawaj kwadraty. Nakładaj owoce i zlepiaj rogi aby powstały koperty. Ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni C na złoty kolor. Dla dorosłych ciasteczka można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz