poniedziałek, 27 marca 2017

Serowe ciasteczka z owocami




Składniki:
  • 200g mielonego białego sera
  • 200g miękkiego masła
  • 200g mąki pszennej
  • owoce, mogą być mrożone lub konfitura (u nas były mrożone wiśnie bez pestek i domowa konfitura z jeżyn)

Przygotuj wcześniej:
Masło wyjmij z lodówki, żeby się ogrzało. Jeśli ser masz w klinku, to przepuść go kilka razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Mąkę przesiej.

Gotowanie:
Z mąki, sera i masła zagnieć elastyczne ciasto. Formuj niewielkie kulki, wałkuj i wykrawaj kwadraty. Nakładaj owoce i zlepiaj rogi aby powstały koperty. Ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni C na złoty kolor. Dla dorosłych ciasteczka można posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz