Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 4 buraczki
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- około 100g sera Ricotta
- sól, pieprz (dla dorosłych)
- czubrica zielona
Przygotuj wcześniej:
Buraczki ugotuj (można to zrobić nawet dzień wcześniej), ostudź i obierz ze skórki. Obrane buraczki pokrój w kostkę lub słupki. Cebulę obierz i posiekaj. Ciasto wyjmij z lodówki, żeby się ogrzało.
Gotowanie:
Ciasto podziel na 2 części, z jednej uformuj wałeczki, a drugą połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z wałeczków zrób otoczkę do tarty. Ciasto zapiekaj przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij cebulkę i dodaj buraczki, przesmaż chwilkę. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj część sera i wymieszaj, dopraw do smaku. Warzywa przełóż na podpieczone ciasto. Piecz w piekarniku kolejne 20 minut. Po wyjęciu z piecyka udekoruj resztą sera i zieleniną.
Przepis inspirowany książką: Rodzinne obiady Siostry Marii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz