Składniki:
- 400-500g mięsa mielonego (u nas było z indyka)
- 1 słoik pomidorów (zamiast pomidorów z puszki)
- 2 marchewki
- 1 łyżka posiekanych suszonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki wody
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej kokosowy rafinowany
- sól, pieprz, papryka ostra (dla dorosłych)
- papryka słodka, tymianek, oregano, przyprawa bolońska
- gruby makaron (u nas były świderki)
- zielenina do dekoracji
Przygotuj wcześniej:
Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonym wrzątku.
Gotowanie:
Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę i czosnek. Dodaj mięso, mieszaj i smaż aż się całe zetnie. Dodaj suszone pomidory i marchew, smaż jeszcze chwilę, żeby marchew zaczęła mięknąć. Dodaj pomidory ze słoika, koncentrat pomidorowy i wodę, zagotuj i duś około 15 minut. Dopraw do smaku. Sos można podać z makaronem lub kaszą.
Przepis inspirowany książką: Dania z kaszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz