piątek, 10 marca 2017

Makaron z sosem pomidorowo-mięsnym



Składniki:
  • 400-500g mięsa mielonego (u nas było z indyka)
  • 1 słoik pomidorów (zamiast pomidorów z puszki)
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka posiekanych suszonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej kokosowy rafinowany
  • sól, pieprz, papryka ostra (dla dorosłych)
  • papryka słodka, tymianek, oregano, przyprawa bolońska
  • gruby makaron (u nas były świderki) 
  • zielenina do dekoracji

Przygotuj wcześniej:
Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonym wrzątku.

Gotowanie:
Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę i czosnek. Dodaj mięso, mieszaj i smaż aż się całe zetnie. Dodaj suszone pomidory i marchew, smaż jeszcze chwilę, żeby marchew zaczęła mięknąć. Dodaj pomidory ze słoika, koncentrat pomidorowy i wodę, zagotuj i duś około 15 minut. Dopraw do smaku. Sos można podać z makaronem lub kaszą.

Przepis inspirowany książką: Dania z kaszy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz