Składniki:
- około 500g brukselki (świeżej lub mrożonej)
- 1 cebula
- masło klarowane
- czubrica zielona
- około 1l bulionu lub wody
- 1 szklanka śmietany 30%
- biały pieprz
- sól (dla dorosłych)
Przygotuj wcześniej:
Jeśli masz świeżą brukselkę, to obierz ją z wierzchnich listków (z mrożoną nic nie trzeba robić). Cebulę obierz i posiekaj. Bulion zagotuj.
Gotowanie:
W garnku podgrzej masło i zeszklij na nim cebulę. Dodaj czubricę i brukselkę, zalej gorącym bulionem. Doprowadź do wrzenia i gotuj do miękkości na małym ogniu (przy mrożonej brukselce to około 10 minut). Zblenduj zupę i dopraw do smaku. Dodawaj po łyżce zupy do śmietanki, żeby się ogrzała, następnie przelej całość do garnka z zupą i zagotuj.
Zupę można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym (dla dorosłych).
Przepis inspirowany książka: 365 obiadów na polskim stole.
PS. Jak oboje z mężem nie lubimy brukselki tak ta zupa nam wybitnie smakowała i wzięliśmy po dokładce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz