sobota, 4 marca 2017

Krem z brukselki



Składniki:
  • około 500g brukselki (świeżej lub mrożonej)
  • 1 cebula
  • masło klarowane
  • czubrica zielona
  • około 1l bulionu lub wody
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • biały pieprz
  • sól (dla dorosłych)

Przygotuj wcześniej:
Jeśli masz świeżą brukselkę, to obierz ją z wierzchnich listków (z mrożoną nic nie trzeba robić). Cebulę obierz i posiekaj. Bulion zagotuj.

Gotowanie:
W garnku podgrzej masło i zeszklij na nim cebulę. Dodaj czubricę i brukselkę, zalej gorącym bulionem. Doprowadź do wrzenia i gotuj do miękkości na małym ogniu (przy mrożonej brukselce to około 10 minut). Zblenduj zupę i dopraw do smaku. Dodawaj po łyżce zupy do śmietanki, żeby się ogrzała, następnie przelej całość do garnka z zupą i zagotuj.
Zupę można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym (dla dorosłych).

Przepis inspirowany książka: 365 obiadów na polskim stole.

PS. Jak oboje z mężem nie lubimy brukselki tak ta zupa nam wybitnie smakowała i wzięliśmy po dokładce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz