środa, 1 marca 2017

Makaron ze szpinakowym beszamelem




Składniki:
  • gruby makaron dowolnego kształtu
  • około 300g szpinaku (świeży lub mrożony)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki masła klarowanego lub czosnkowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1,5 szklanki zimnego mleka
  • gałka muszkatołowa, czubrica zielona
  • sól, pieprz biały (dla dorosłych)

Przygotuj wcześniej:
Ugotuj makaron w osolonym wrzątku. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Jeśli używać świeżego szpinaku to posiekaj liście i sparz wrzątkiem.

Gotowanie:
Na patelni rozgrzej klarowane masło, podsmaż na nim czosnek. Dodaj szpinak i duś. Jeśli używać mrożonego szpinaku to musisz dusić dłużej, a potem odkryj patelnię, żeby woda odparowała.
W rondlu stop masło, wsyp mąkę i szybko rozmieszaj. Zmniejsz ogień i wlej mleko i mieszaj cały czas. Podgrzewaj powoli i mieszaj, gdy sos zgęstnieje zdejmij z ognia. Dopraw do smaku i dodaj szpinak. Ponownie postaw na ogniu i zagotuj. Sos możesz wymieszać od razu z makaronem lub podać obok siebie.

Przepis inspirowany książką: Alaantkowe BLW.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz