Składniki:
- około 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- kilka różyczek brokuła (może być mrożony)
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki orkiszowej lub kukurydzianej
- natka pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz (dla dorosłych)
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- czubrica zielona
- olej kokosowy rafinowany
Przygotuj wcześniej:
Kaszę sparz i odcedź na sicie, następnie ugotuj w 1 szklance wrzątku przez około 20 minut. Brokuła ugotuj w lekko osłodzonym (cukru tyle co na końcu łyżeczki, tyle wystarczy, żeby zniwelować nieprzyjemny smak, jeśli Ci to nie przeszkadza to nie słódź) wrzątku do miękkości, ostudź i rozgnieć widelcem. Natkę pietruszki posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę (2 ząbki osobno i 1 osobno).
Gotowanie:
Przygotuj dip: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku i czubrica zielona - wymieszaj i odstaw do lodówki.
W misce wymieszaj: ugotowaną kaszę, brokuła, jajka, mąkę, pietruszkę, oliwę, 1 łyżkę jogurtu naturalnego i 2 ząbki czosnku. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego i usmaż placki z obu stron na rumiano.
Gotowe placuszki podaj z dipem czosnkowym.
Przepis inspirowany książką: Pyszne dania z kaszą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz