sobota, 4 marca 2017

Placuszki z kaszy jaglanej z brokułem



Składniki:
  • około 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • kilka różyczek brokuła (może być mrożony)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki orkiszowej lub kukurydzianej
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz (dla dorosłych)
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • czubrica zielona
  • olej kokosowy rafinowany

Przygotuj wcześniej:
Kaszę sparz i odcedź na sicie, następnie ugotuj w 1 szklance wrzątku przez około 20 minut. Brokuła ugotuj w lekko osłodzonym (cukru tyle co na końcu łyżeczki, tyle wystarczy, żeby zniwelować nieprzyjemny smak, jeśli Ci to nie przeszkadza to nie słódź) wrzątku do miękkości, ostudź i rozgnieć widelcem. Natkę pietruszki posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę (2 ząbki osobno i 1 osobno).

Gotowanie:
Przygotuj dip: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku i czubrica zielona - wymieszaj i odstaw do lodówki.
W misce wymieszaj: ugotowaną kaszę, brokuła, jajka, mąkę, pietruszkę, oliwę, 1 łyżkę jogurtu naturalnego i 2 ząbki czosnku. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego i usmaż placki z obu stron na rumiano.
Gotowe placuszki podaj z dipem czosnkowym.

Przepis inspirowany książką: Pyszne dania z kaszą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz