sobota, 4 marca 2017

Ryba z soczewicą i porem




Składniki:
  • 2 filety z ryby morskiej (u mnie był mintaj)
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 por
  • olej kokosowy rafinowany
  • około 0,5l bulionu lub wody
  • sól, pieprz (dla dorosłych)
  • czubrica zielona, przyprawa do ryb
  • zielenina (u mnie dymka)

Przygotuj wcześniej:
Rybę pokrój w dość dużą kostkę. Pora pokrój w półpierścionki. Soczewicę opłucz w zimnej wodzie. Bulion zagotuj.

Gotowanie:
W garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojonego pora. Dodaj soczewicę i dokładnie wymieszaj, chwilkę podsmaż. Zalej bulionem, jeśli masz czas to bulion dodawaj stopniowo. Zagotuj całość i gotuj około 15 minut. Dopraw do smaku. Dodaj rybę i wymieszaj delikatnie. Gotuj jeszcze około 5 minut. Ryba szybko się gotuje, więc jej wiele czasu nie trzeba. Danie podaj posypane zieleniną.

Przepis inspirowany książką: 101 pomysłów na pyszne dania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz