Składniki:
- 2 filety z ryby morskiej (u mnie był mintaj)
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 por
- olej kokosowy rafinowany
- około 0,5l bulionu lub wody
- sól, pieprz (dla dorosłych)
- czubrica zielona, przyprawa do ryb
- zielenina (u mnie dymka)
Przygotuj wcześniej:
Rybę pokrój w dość dużą kostkę. Pora pokrój w półpierścionki. Soczewicę opłucz w zimnej wodzie. Bulion zagotuj.
Gotowanie:
W garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojonego pora. Dodaj soczewicę i dokładnie wymieszaj, chwilkę podsmaż. Zalej bulionem, jeśli masz czas to bulion dodawaj stopniowo. Zagotuj całość i gotuj około 15 minut. Dopraw do smaku. Dodaj rybę i wymieszaj delikatnie. Gotuj jeszcze około 5 minut. Ryba szybko się gotuje, więc jej wiele czasu nie trzeba. Danie podaj posypane zieleniną.
Przepis inspirowany książką: 101 pomysłów na pyszne dania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz