Składniki:
- około 1,5l bulionu
- opcjonalnie mięso z rosołu
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 3 średnie ziemniaki
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- czubrica zielona
- sól, pieprz (dla dorosłych)
Przygotuj wcześniej:
Bulion zagotuj. Warzywa obierz. Marchew i pietruszkę pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki pokrój w kostkę i sparz. Cebulę posiekaj. Kaszę opłukaj na sicie.
Gotowanie:
Do wrzącego bulionu wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Dodaj kaszę i warzywa. Zagotuj i gotuj około 20 minut do miękkości warzyw i kaszy. Pod koniec gotowania dodaj mięso i dopraw do smaku.
Zupę można zblendować na papkę.
Przepis inspirowany książką: Wielka Księga Kuchni Polskiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz