niedziela, 12 marca 2017

Szybki krupnik




Składniki:
  • około 1,5l bulionu
  • opcjonalnie mięso z rosołu
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • czubrica zielona
  • sól, pieprz (dla dorosłych)

Przygotuj wcześniej:
Bulion zagotuj. Warzywa obierz. Marchew i pietruszkę pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki pokrój w kostkę i sparz. Cebulę posiekaj. Kaszę opłukaj na sicie.

Gotowanie:
Do wrzącego bulionu wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Dodaj kaszę i warzywa. Zagotuj i gotuj około 20 minut do miękkości warzyw i kaszy. Pod koniec gotowania dodaj mięso i dopraw do smaku.
Zupę można zblendować na papkę.

Przepis inspirowany książką: Wielka Księga Kuchni Polskiej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz