Składniki:
- 100g soczewicy czerwonej
- olej kokosowy rafinowany
- 1 cebula
- 1 słoik pomidorów
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- liście kolendry
- czubrica zielona lub czerwona (dla dorosłych)
Przygotuj wcześniej:
Cebulę obierz i posiekaj. Soczewicę opłukaj zimną wodą na sicie. Zagotuj wodę. Pomidory w słoiku zblenduj na gładko.
Gotowanie:
W garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulkę. Dodaj soczewicę i chwilkę podsmaż. Wklej pomidory ze słoika i dolej 0,5l wrzątku. Dopraw kolendrą i czubricą. Zagotuj i gotuj około 20 minut na małym ogniu. Zupę można zblendować. Podaj z chlebem lub grzankami.
Przepis inspirowany książką: Zioła w kuchni Siostry Marii.
PS. Ulubiony przepis mojego męża, gdy nie ma czasu na inną zupę, a córka ją uwielbia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz