niedziela, 12 marca 2017

Zupa z soczewicy







Składniki:
  • 100g soczewicy czerwonej
  • olej kokosowy rafinowany
  • 1 cebula
  • 1 słoik pomidorów
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • liście kolendry
  • czubrica zielona lub czerwona (dla dorosłych)  

Przygotuj wcześniej:
Cebulę obierz i posiekaj. Soczewicę opłukaj zimną wodą na sicie. Zagotuj wodę. Pomidory w słoiku zblenduj na gładko.

Gotowanie:
W garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulkę. Dodaj soczewicę i chwilkę podsmaż. Wklej pomidory ze słoika i dolej 0,5l wrzątku. Dopraw kolendrą i czubricą. Zagotuj i gotuj około 20 minut na małym ogniu. Zupę można zblendować. Podaj z chlebem lub grzankami.

Przepis inspirowany książką: Zioła w kuchni Siostry Marii.

PS. Ulubiony przepis mojego męża, gdy nie ma czasu na inną zupę, a córka ją uwielbia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz