czwartek, 2 marca 2017

Pilaw z kurczakiem




Składniki:
  • około 200g ryżu basmati
  • 2 filety z kurczaka
  • 100g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 50g płatków migdałowych
  • 1/2l bulionu lub wody
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 laski cynamonu
  • pieprz biały, przyprawa azjatycka
  • sól (dla dorosłych)
  • oliwa z oliwek
Przygotuj wcześniej:
Filety pokrój w dużą kostkę. Cebulę obierz i posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Bulion zagotuj.

Gotowanie:
Rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj mięso, obsmaż je ze wszystkich stron. Dodaj ryż, płatki migdałowe i przyprawy (bez soli i pieprzu). Zalej gorącym bulionem i doprowadź do wrzenia. Dodaj groszek i duś jeszcze 20 minut, aż bulion się wchłonie. Wyjmij cynamon i liście laurowe, dopraw solą i pieprzem.

Przepis inspirowany książką: Pyszne dania z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz