Składniki:
- około 200g ryżu basmati
- 2 filety z kurczaka
- 100g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 50g płatków migdałowych
- 1/2l bulionu lub wody
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1/2 laski cynamonu
- pieprz biały, przyprawa azjatycka
- sól (dla dorosłych)
- oliwa z oliwek
Filety pokrój w dużą kostkę. Cebulę obierz i posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Bulion zagotuj.
Gotowanie:
Rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj mięso, obsmaż je ze wszystkich stron. Dodaj ryż, płatki migdałowe i przyprawy (bez soli i pieprzu). Zalej gorącym bulionem i doprowadź do wrzenia. Dodaj groszek i duś jeszcze 20 minut, aż bulion się wchłonie. Wyjmij cynamon i liście laurowe, dopraw solą i pieprzem.
Przepis inspirowany książką: Pyszne dania z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz