Składniki:
- 1 szklanka ciecierzycy
- 1 łyżka posiekanych suszonych pomidorów
- 4 ziemniaki
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- szczypiorek lub zielona część dymki
- 1l bulionu lub wody
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki (dla dzieci) lub cayenne (dla dorosłych)
- sól, pieprz (dla dorosłych), czubrica zielona (dla dzieci)
- olej do smażenia (olej kokosowy rafinowany)
Ciecierzycę namocz na noc w zimnej wodzie. Odcedź, zalej 4 szklankami świeżej wody i zagotuj. Od zagotowania gotuj jeszcze na małym ogniu przez godzinę. Pomidory sparz i zostaw na 10-15 minut do namoczenia, następnie odciedź. Warzywa obierz, ziemniaki pokrój w kostkę i sparz, marchewkę pokrój w słupki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach, cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Zagotuj bulion.
Gotowanie:
W garnku podgrzej tłuszcze, zeszklij cebule i czosnek. Do garnka z cebulą wlej gorący bulion, wsyp przyprawy i zagotuj. Następnie wrzuć pomidory, ziemniaki i marchewkę. Zagotuj zupę i gotuj do miękkości warzyw. Dodaj ugotowaną ciecierzycę i dopraw do smaku. Gotuj jeszcze około 5 minut. Podaj posypane posiekanym szczypiorkiem.
Jeśli boisz się, że Twoje dziecko nie poradzi sobie z ciecierzycą, to rozgnieć ją widelcem dla niego. Moja 10 msc córka miała frajdę z rozgryzania tych kulek.
Przepis inspirowany książką: Pyszne dania ze strączków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz