poniedziałek, 30 stycznia 2017

Zupa z ciecierzycy z suszonymi pomidowami




Składniki:
  • 1 szklanka ciecierzycy
  • 1 łyżka posiekanych suszonych pomidorów
  • 4 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypiorek lub zielona część dymki
  • 1l bulionu lub wody
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki (dla dzieci) lub cayenne (dla dorosłych)
  • sól, pieprz (dla dorosłych), czubrica zielona (dla dzieci)
  • olej do smażenia (olej kokosowy rafinowany)
Przygotuj wcześniej:
Ciecierzycę namocz na noc w zimnej wodzie. Odcedź, zalej 4 szklankami świeżej wody i zagotuj. Od zagotowania gotuj jeszcze na małym ogniu przez godzinę. Pomidory sparz i zostaw na 10-15 minut do namoczenia, następnie odciedź. Warzywa obierz, ziemniaki pokrój w kostkę i sparz, marchewkę pokrój w słupki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach, cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Zagotuj bulion.

Gotowanie:
W garnku podgrzej tłuszcze, zeszklij cebule i czosnek. Do garnka z cebulą wlej gorący bulion, wsyp przyprawy i zagotuj. Następnie wrzuć pomidory, ziemniaki i marchewkę. Zagotuj zupę i gotuj do miękkości warzyw. Dodaj ugotowaną ciecierzycę i dopraw do smaku. Gotuj jeszcze około 5 minut. Podaj posypane posiekanym szczypiorkiem.

Jeśli boisz się, że Twoje dziecko nie poradzi sobie z ciecierzycą, to rozgnieć ją widelcem dla niego. Moja 10 msc córka miała frajdę z rozgryzania tych kulek.

Przepis inspirowany książką: Pyszne dania ze strączków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz