Składniki:
- 1,5l bulionu lub wody
- 4 buraki
- 1/2 szklanki fasoli
- 1/4 główki małej kapusty
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 biała część pora
- 1/2 selera
- 3 ziemniaki
- 1 garść fasolki szparagowej
- 1 łyżka koncentrat pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 1 szklanka śmietany 18%
- sól, pieprz, cukier (dla dorosłych), czubrica zielona (dla dzieci)
Przygotuj wcześniej:
Fasolę namocz na noc w zimnej wodzie. Rano odcedź, zalej świeżą wodą i ugotuj do prawie miękkości. Zagotuj bulion lub wodę. Obierz warzywa. Buraki, seler, marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w słupki. Pora i kapustę poszatkuj. Ziemniaki pokrój w kostkę i sparz. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Gotowanie:
Do garnka wsyp starte na tarce warzywa i zalej je gorącym płynem, następnie zagotuj. Do gotujących się warzyw dodaj kolejno: fasolkę szparagową, ugotowaną fasole, por, kapustę i ziemniaki. Gotuj całość aż warzywa będą miękkie. Wymieszaj śmietanę, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, czosnek i przyprawy. Dodawaj po łyżce zupy do śmietany, żeby się zagrzała. Gdy śmietana się ogrzeje wlej całość do garnka z zupą i zagotuj. Barszcz można podać z ugotowanym na twardo jajkiem, ale my wolimy bez.
Przepis inspirowany książką: 365 obiadów na polskim stole.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz