wtorek, 31 stycznia 2017

Barszcz ukraiński




Składniki:
  • 1,5l bulionu lub wody
  • 4 buraki
  • 1/2 szklanki fasoli
  • 1/4 główki małej kapusty
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 biała część pora
  • 1/2 selera
  • 3 ziemniaki
  • 1 garść fasolki szparagowej
  • 1 łyżka koncentrat pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • sól, pieprz, cukier (dla dorosłych), czubrica zielona (dla dzieci)

Przygotuj wcześniej:
Fasolę namocz na noc w zimnej wodzie. Rano odcedź, zalej świeżą wodą i ugotuj do prawie miękkości. Zagotuj bulion lub wodę. Obierz warzywa. Buraki, seler, marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w słupki. Pora i kapustę poszatkuj. Ziemniaki pokrój w kostkę i sparz. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

Gotowanie:
Do garnka wsyp starte na tarce warzywa i zalej je gorącym płynem, następnie zagotuj. Do gotujących się warzyw dodaj kolejno: fasolkę szparagową, ugotowaną fasole, por, kapustę i ziemniaki. Gotuj całość aż warzywa będą miękkie. Wymieszaj śmietanę, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, czosnek i przyprawy. Dodawaj po łyżce zupy do śmietany, żeby się zagrzała. Gdy śmietana się ogrzeje wlej całość do garnka z zupą i zagotuj. Barszcz można podać z ugotowanym na twardo jajkiem, ale my wolimy bez.

Przepis inspirowany książką: 365 obiadów na polskim stole.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz