piątek, 27 stycznia 2017

Ryba z sosem koperkowym





Składniki:
  • 2 filety z ryby, mogą być mrożone
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego rafinowanego
  • koperek, może być mrożony lub suszony
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sok z cytryny
  • pieprz biały
  • sól - wersja dla dorosłych
Przygotuj wcześniej:
Rozmroź rybę, opłucz i osusz. Podziel filety na porcje, skrop cytryną, posyp pieprzem i koperkiem, ewentualnie solą.

Gotowanie:
Wymieszać koperek ze śmietaną i odstawić do lodówki.
Na patelni roztopić masło. Na dobrze nagrzany tłuszcz położyć rybę. Przykryć pokrywką i smażyć pod przykryciem na małym ogniu. Po chwili odwrócić rybę na drugą stronę i znowu przykryć. Filety powinny się lekko zrumienić.
Podawać od razu z ziemniakami i surówką. Ziemniaki dla dzieci solimy dopiero pod koniec gotowania i to dosłownie szczyptę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz