Składniki:
- 2 filety z ryby, mogą być mrożone
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego rafinowanego
- koperek, może być mrożony lub suszony
- 1/2 szklanki śmietany
- sok z cytryny
- pieprz biały
- sól - wersja dla dorosłych
Rozmroź rybę, opłucz i osusz. Podziel filety na porcje, skrop cytryną, posyp pieprzem i koperkiem, ewentualnie solą.
Gotowanie:
Wymieszać koperek ze śmietaną i odstawić do lodówki.
Na patelni roztopić masło. Na dobrze nagrzany tłuszcz położyć rybę. Przykryć pokrywką i smażyć pod przykryciem na małym ogniu. Po chwili odwrócić rybę na drugą stronę i znowu przykryć. Filety powinny się lekko zrumienić.
Podawać od razu z ziemniakami i surówką. Ziemniaki dla dzieci solimy dopiero pod koniec gotowania i to dosłownie szczyptę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz