wtorek, 31 stycznia 2017

Risotto ze szpinakiem




Składniki:
  • 1 szklanka ryżu
  • 200g mrożonego lub świeżego szpinaku
  • 1 cebula dymka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 szklanki bulionu lub wody
  • 1 łyżka masła klarowanego lub mrożonego z czosnkiem niedźwiedzim
  • sól, pieprz (dla dorosłych), czubrica zielona (dla dzieci)
Przygotuj wcześniej:
Jeśli używasz świeżego szpinaku: umyj go i drobno posiekaj (z mrożonym nic nie trzeba robić). Cebulkę posiekaj, oddziel część białą od zielonej. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Bulion zagotuj. Opłukaj ryż.

Gotowanie:
Na maśle zeszklij białą część cebulki i czosnek. Wsyp ryż i smaż jeszcze 2-3 minuty na małym ogniu. Wlej trochę gorącego bulionu, niech się wchłonie w ryż. Jeśli masz czas to wlewaj bulion porcjami, każdą dopiero jak się wchłonie poprzednia. Jeśli nie masz czasu to wlej cały płyn od razu i gotuj na małym ogniu do miękkości ryżu. Na kilka minut przed końcem gotowania dodaj szpinak i zieloną część cebulki. Jeśli używasz mrożonego szpinaku to mieszaj dopóki się nie rozmrozi całkowicie. Dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.

Przepis inspirowany książką: Pyszne dania z ryżu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz