piątek, 27 stycznia 2017

Placki jaglane z malinami




Składniki:
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 i 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżki mąki (pszennej lub kukurydzianej)
  • 1 jakjo
  • 1 dojrzały banan
  • garść malin, mogą być mrożone
  • olej do smażenia (kokosowy rafinowany)
Przygotuj wcześniej:
Kaszę jaglaną sparz na sicie. Następnie ugotuj na półsypko, około 20 minut. Rozgnieć banana widelcem.

Gotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki poza malinami na jednolitą masę. Dodaj maliny i wymieszaj delikatnie. Na patelni rozprowadź niewielką ilość oleju. Smaż placki z obu stron na rumiany kolor. Dla dorosłych można posypać cukrem pudrem.

Przepis inspirowany książką: Alaantkowe BLW.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz