wtorek, 31 stycznia 2017

Grillowana pierś z kurczaka




Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka kropel sosu sojowego
  • sól, pieprz (dla dorosłych)
Przygotuj wcześniej:
Pierś z kurczaka umyj, podziel na paski (krój w poprzek włókien). Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj oliwę z sosem sojowym, czosnkiem i papryką. Zanurz mięso w oliwie i odstaw do lodówki na kilka godzin, może być na noc.

Gotowanie:
Tak zamarynowanego kurczaka można przygotować na 3 sposoby: ugrillować, upiec w piekarniku, usmażyć na patelni. Grillowanie - około 5 minut z każdej strony. W piekarniku - temperatura 180-190 st. C, czas 20-25 minut. Na patelni - nie dodawać tłuszczu, tylko wlać kurczaka razem z zalewą, smażyć szybko (stir-ffry) do zrumienienia.

Przepis inspirowany książką: Potrawy z grilla siostry Marii

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz