Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 ząbek czosnku
- kilka kropel sosu sojowego
- sól, pieprz (dla dorosłych)
Pierś z kurczaka umyj, podziel na paski (krój w poprzek włókien). Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj oliwę z sosem sojowym, czosnkiem i papryką. Zanurz mięso w oliwie i odstaw do lodówki na kilka godzin, może być na noc.
Gotowanie:
Tak zamarynowanego kurczaka można przygotować na 3 sposoby: ugrillować, upiec w piekarniku, usmażyć na patelni. Grillowanie - około 5 minut z każdej strony. W piekarniku - temperatura 180-190 st. C, czas 20-25 minut. Na patelni - nie dodawać tłuszczu, tylko wlać kurczaka razem z zalewą, smażyć szybko (stir-ffry) do zrumienienia.
Przepis inspirowany książką: Potrawy z grilla siostry Marii
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz