Składniki:
- 150g kaszy jaglanej
- 2l bulionu lub wody
- 4-5 ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki (może być mrożona)
- tymianek
- majeranek
- sól, pieprz czarny, czubrica czerwona (wersja dla dorosłych)
Kaszę sparz na sicie. Warzywa obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę i sparz, żeby nie było czuć surowizny w zupie. Marchewkę i pietruszkę pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Zagotuj bulion lub wodę.
Gotowanie:
Do wrzącego bulionu lub wody wrzuć czosnek, tymianek i majeranek - niech się wszystko jeszcze zagotuje. Następnie wrzuć kaszę i warzywa. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze około 20 minut do miękkości warzyw. Po ugotowaniu wrzuć jeszcze natkę pietruszki. Dla dorosłych - dopraw solą, pieprzem i czubricą. Zupę można zmiksować dla dzieci nie-BLW.
Przepis inspirowany książką: Pyszne dania z kaszą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz