piątek, 27 stycznia 2017

Krupnik jaglany



Składniki:
  • 150g kaszy jaglanej
  • 2l bulionu lub wody
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki (może być mrożona)
  • tymianek
  • majeranek
  • sól, pieprz czarny, czubrica czerwona (wersja dla dorosłych)
Przygotuj wcześniej:
Kaszę sparz na sicie. Warzywa obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę i sparz, żeby nie było czuć surowizny w zupie. Marchewkę i pietruszkę pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Zagotuj bulion lub wodę.

Gotowanie:
Do wrzącego bulionu lub wody wrzuć czosnek, tymianek i majeranek - niech się wszystko jeszcze zagotuje. Następnie wrzuć kaszę i warzywa. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze około 20 minut do miękkości warzyw. Po ugotowaniu wrzuć jeszcze natkę pietruszki. Dla dorosłych - dopraw solą, pieprzem i czubricą. Zupę można zmiksować dla dzieci nie-BLW.

Przepis inspirowany książką: Pyszne dania z kaszą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz